Hamantasze na Purim

Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki
4 jajka
3 szklanki cukru
1 szklanka margaryny
1 łyż. stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
1/2 kg maku lub 1/2 kg powideł

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce, wymieszać dokładnie. Można dodać nieco więcej lub mniej soku pomarańczowego i soli - w zależności od smaku i konsystencji ciasta. Podzielić ciasto na cztery równe części.
Rozwałkować każdą część na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 7-9 cm. Umieścić trochę nadzienia (ok. 1/2-1/3 łyżeczki) na środku krążka. Uformować trójkątny kształt unosząc brzegi krążka i zakrywając nadzienie. Umieścić ciastka na przygotowanej blasze. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?13-hamantasze-na-zydowskie-swieto-purim,33
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?purim,80
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/020/?kuchnia-zydowska-prosta-i-pozywna,53

SMACZNEGO!